Categories


Authors

Infinite Landscapes | Courtyard design

Infinite Landscapes | Courtyard design

The current world population of 7.6 billion is expected to reach, 9.8 billion in 2050 according to a United Nations report. With two-thirds of the world’s population expected to live in highly densified cities, access to the daylight and urban land are expected to become an increasingly limited resources. As cities continue to expand we should start to consider greater use of spaces without visual and physical access to the building surroundings. The project site is located in J57 the lab of SkyCity in Changsha, China.

 
 

The 200m tall prefabricated modular tower was completed in 2015 and achieved global focus for the speed of its construction (19 days) & its overall sustainability. It contains 17 hollow internal courtyards, each being 20m long, 16m wide and 11m high with adjacent balconies throughout three floors, interconnected by a long spiral bike ramp that ends on the top of the 57th floor of the skyscraper. The goal was to create one of the public spaces that would interact with the future inhabitants of the tower.

UNISM Studio_Infinite Landscape_Broad Town.jpg

Transcending the limitations of the physical space of the courtyard through the use of mirrors we propose an immersive environment where visitors feel as they would step into a fantasy world in another dimension. Infinite Landscape blurs the lines between physical and ethereal creating a harmonious, quiet and sensual space. By using mirrors, bamboo are multiplied endlessly in space creating an experience of walking through a forest, a primary experience that connect dwellers with the earth. Perforated ceiling panels letting the small percentage of the existing lighting through, create a visual effect of the stars in the galaxy, resembling an open sky in the traditional definition of a courtyard. The sculptural manipulation of the bamboo flooring creates a dynamic landscape of endless wooden dunes, challenging the notions of art as landscape and landscape as art, inviting visitors to interact with it freely and organically.

UNISM Studio_Infinite Landscape_Concept.png
UNISM Studio_Infinite Landscape_Render_1.jpg
UNISM Studio_Infinite Landscape_Model_6.jpg

Voids overlooking the ramps are covered to block the view. Structural columns are placed along the wall and hidden behind a partition. Structural beams are placed on top of the columns. Secondary structure supporting panels is attached to walls, floor plates and ceiling. Lighting and metal elements are placed in the voids between the structure. Wooden planks are attached to structural beams. Mirror and ceiling panels are attached to the secondary structure.

UNISM Studio_Infinite Landscape_Model_1.jpg

Floor is lifted of the ground in order to create two ambient spaces within the same footprint. Lower space acts as an ambient environment while upper provides immersive visual experience. Floor slab is adjusted to create more dynamic landscape above and better ceiling height below. Bamboo trees punch through the floor slab and create a forest above.

UNISM Studio_Infinite Landscape_Section.png
UNISM Studio_Infinite Landscape_Model_2.jpg

We believe that in the future, nature and architecture would be singular, where building materials would derive completely from natural sources. The bamboo acts as a major element in the design, it connects the occupants to nature and constructs both the structure and surface of the landscape. Bamboo apart from its symbolic meaning in Chinese culture, also have extremely impressing technical aspect ratio of flexibility and strength which makes it one of most common structural material used in China. However, only recently emerging technologies like hot press and glulam allow for more sophisticated, elegant and controlled use of it. The sophisticated curvature of a bamboo structure showcases the building possibilities that a green steel of the 21st century can provide.

UNISM Studio_Infinite Landscape_Render_3.jpg
UNISM Studio_Infinite Landscape_Model_3.jpg
UNISM Studio_Infinite Landscape_Render_2.jpg
 

Project credits:

Location: Changsha, China

Client: Broad Group at Skycity

Year: Concept - August 2017 | Presentation - March 2018

Status: Idea

Awards: 2nd place winners

Program: Courtyard design/ Artificial landscape

Team: Konrad Weka, Artur Zakrzewski

 
57S | Interactive Installation

57S | Interactive Installation

Woodland Curtain | Pavilion

Woodland Curtain | Pavilion